Закрити
Пошук
Фільтри

Готуємо виробничі приміщення до холодів

Готуємо виробничі приміщення до холодів

Брудні вентилятори та жалюзі можуть зменшити потік повітря та негативно вплинути на продуктивність свиней.

 

Настають холоди, тому необхідно готувати приміщення до холодної пори.

Максимально комфортне утримання свиней є запорукою їх подальшої продуктивності. Ось кілька ідей, над якими варто подумати, коли ви починаєте готувати свої приміщення до холодів.

Почніть перевірку з вентиляції. Переконайтеся, що приміщення герметичне. Це важливо для забезпечення належної роботи мінімальної вентиляції. Хоча повністю герметизувати все приміщення складно, перевірте, чи немає місць, які потребують явного ремонту, і заповніть будь-які тріщини чи щілини. Це також допоможе у боротьбі з гризунами, які в холод починають шукати теплі місця для зимування.

Важливо відрегулювати припливні клапани, оскільки переходимо до холодної погоди. Сюди входять клапани, крізь які повітря поступає в приміщення з тваринами, а також припливні клапани в коридорах.

Також необхідно перевірити налаштування вентиляції. Коли стає холодніше, використовується лише мінімальна вентиляція, у поєднанні з обігрівачами. Щоб не допустити одночасної роботи вентилятора та обігрівача (що було б марною тратою енергії) рекомендується встановити різницю між температурою мінімальної вентиляції та включенням обігрівача приблизно на 1°С.
У цю пору року, коли вночі холодно, а вдень все ще порівняно тепло, може бути складно з першого разу правильно налаштувати контролер вентиляції, і можливо потрібно буде поспостерігати за поведінкою свиней, щоб переконатися, що ви встановили правильні температурні параметри.

Ще одним кроком до забезпечення належної роботи вентиляції є очищення всіх вентиляторів, обігрівачів і жалюзі. Брудні вентилятори та жалюзі можуть зменшити потік повітря та негативно вплинути на продуктивність свиней. Обігрівачі, що розміщені в коридорі та в самому приміщенні слід очистити та перевірити перед їх використанням.

І на останок — перевірка водопровідних ліній. Замерзання водопроводів може призвести до капітального ремонту всієї системи та зменшити доступ до води для свиней. У приміщеннях, де не перебувають свині, необхідно злити воду з труб і, можливо, навіть залишити їх відкритими (з вимкненою водопровідною магістраллю). Особливо це стосується системи випарного охолодження. Якщо ви використовуєте таку систему, то на зимовий період рекомендується зняти насос та зберігати його в приміщенні, щоб подовжити термін його експлуатації. Також буде доречно перевірити теплоізоляцію навколо водопровідних труб, що виходять назовні, або розміщені на зовнішній стіні будівлі, та при необхідності замінити її..

Виділивши час на підготовку свого приміщення до холодної погоди, ви зможете зберегти продуктивність свиней і знизити вірогідність дорогого ремонту в майбутньому.