Закрити
Пошук
Фільтри

ЯК ОБ`ЄКТИВНО ОЦІНИТИ КОНДИЦІЮ ТІЛА СВИНОМАТКИ?

ЯК ОБ`ЄКТИВНО ОЦІНИТИ КОНДИЦІЮ ТІЛА СВИНОМАТКИ?

Важливість правильної оцінки кондиції тіла свиноматки очевидна. Якщо свиноматка занадто вгодована, це підвищує витрати на годування і погіршує її репродуктивну функцію. Якщо ж свиноматка, навпаки, худа, це призводить до відсутності охоти, порушень травлення тощо. Оцінка будь-яких показників вимагає точності та налагодженості. Уявіть, якби оператор ферми регулював температуру в приміщенні зі свиноматками, грунтуючись на своїх суб'єктивних відчуттях. Це було б неправильно. Тому в приміщенні встановлені датчики температури, термостати, контролери, завдання яких підтримувати задану температуру об'єктивно. Так само і з визначенням кондиції тіла свиноматок - вгодованість можна визначати «на око» або «навпомацки», а можна користуватися механічними або цифровими приладами, які покажуть точну інформацію.

 

 

 

Каліпер (Caliper) - це простий та надійний інструмент. За його допомогою проводиться точне вимірювання кондиції тіла свиноматки, незалежно від рівня досвіду співробітників ферми.

 

 

У міру того, як свиноматка набирає вагу, відбувається зміна фізіологічної форми її тіла, що можна виміряти каліпером. Приставивши каліпер до зони останнього ребра свиноматки, за показником на шкалі можна визначити ступінь вгодованості свиноматки.

Правильна оцінка кондиції тіла свиноматки має пряме відношення до прибутковості виробництва. На свинокомплексі в штаті Північна Кароліна було проведено дослідження, в якому порівнювалися два корпуси: в корпусі А свиноматки важили приблизно на 27 кг менше, ніж свиноматки на фермі Б. З огляду на те, що на кожен кг приросту йде приблизно 2 кг корму, можна підрахувати, що в корпусі А витрати на корм / на голову були набагато нижче, ніж в корпусі Б. Так само, було відзначено що у більш вгодованих свиноматок було менше поросят на відлученні, і статистика вибракування свиноматок теж була не на користь «вгодованого» корпусу. З огляду на всі три фактори, можна підрахувати, що корпус А був значно прибутковішим, ніж корпус Б. Все завдяки тому, що свиноматки в корпусі А підтримувалися в оптимальній кондиції.